Atenția – puterea secretă din Antichitate

directia gresita a celor care vorbesc mult
Direcția greșită a celor care vorbesc mult
13 decembrie 2017
de unde vine nefericirea
De unde vine Nefericirea!
18 ianuarie 2018

Atenția – puterea secretă din Antichitate

atentia antichitate

Multe dintre școlile care pregăteau și șlefuiau oamenii din Antichitate erau destinate obținerii atenției sau focalizării pe un lucru, în timp ce era făcut acesta. Cei care aveau atenția pe mai mult de două lucruri simultan, erau fie excluși, fie puși să muncească ore duble.

Astfel, scopul era clar și dorit de fiecare. Eficiența venită din atenția pe un lucru, tot timpul era mai mare decât eficiența obținută din atenția pe mai multe lucruri.

Religiile, spiritualitatea, templele, catedralele, aveau și au ca scop păstrarea atenției, păstrarea inimii și a minții pure în timpul rugăciunii , păstrarea atenției pe respirație – corp – inimă în timpul asanelor yoghine pentru obținerea integrității și virtuții interioare, păstrarea atenției de către călugări pentru ridicarea, pictarea, decorarea, cărarea și ghidarea structurii unei catedrale. Toate aceste metode erau moștenite de către oamenii care căutau această virtute, bună la toată dacă o ai.

Ce s-a păstrat sub diferite forme este muzica, care captează atenția ascultătorului, exercițiile de respirație sau meditație, care formează un interior răbdător și curajos și sportul, care eliberează mintea de negativități ca ura, invidia, frustrarea.

În zilele noastre, atenția este un efort greu pentru că cere timp și exercițiu constant, iar rezultatele nu apar repede. Atenția pe care o putem avea pentru noi înșine este regula care poate schimba viața fiecăruia din noi. Când lăsăm un pic tehnologia din mână și stăm câteva zile la munte fără ea, mintea se eliberează de probleme, griji, stres - toate iluzii ale minții noastre, dar care prin repetiție, am ajuns să le facem „reale”.

Instruirea atenției nu este grea, are doar nevoie de scop. Dacă scopul este mare, atunci atenția este mare. Dacă vrei să câștigi un turneu internațional de tenis sau orice alt sport individual, atunci atenția ta va fi direcționată cu mult efort spre acest câștig.
Te vei găsi într-o stare de una cu jocul, iar toate calitățile tale se vor dubla, în timpul acestui joc.

Atenția nu este doar un lucru rațional sau mental. Este un efort de a activa emoția (motivația reală ) prin inimă, rațiunea prin înțelegere și trupul prin acțiuni. Astfel, se poate spune că începem să fim atenți.

Simplu fapt că mergi și vezi orice piesă de artă din lume, privește-o ca pe un efort din partea artistului de a te aduce pe tine să fii atent la detalii, stare și inspirație. În fond, acest tip de artă a schimbat secole întregi de oameni.

Câteva lucruri de instrucție care pot fi obținute de la strămoșii noștri:

„Impresiile din jur invită intelectul...gândurile încep să apară în noi, și sufletul rămâne perplex” – Platon
„Pentru a folosi mintea pe o rugăciune scurtă, e necesar să o îndrepți și spre inimă” – Filocalia
„Importanța punerii atenției pe respirație ar trebui observată până când omul este ajutat de Dumnezeu către un nivel superior” – Filocalia
„Noi nu punem atenție pe cuvinte și vorbire, ceea ce iese în evidență este practica pe care o facem acum” – Milarepa
„Nu îți lăsa atenția să fie relaxată nici un moment, ca nu cumva să intri în lucruri rele” - Epictet

Școala Ezoterică înseamnă supraeforturi către libertate, înțelegere și trezire.
Începe lucrul asupra sinelui prin curățarea și repararea mașinăriei umane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *