Direcția greșită a celor care vorbesc mult

Interesele sociale vs. Interesele spirituale
7 decembrie 2017
atentia antichitate
Atenția – puterea secretă din Antichitate
4 ianuarie 2018

Direcția greșită a celor care vorbesc mult

directia gresita a celor care vorbesc mult

Marele grec Solon, care alături de Pitagora a străbătut Egiptul pentru a culege cunoașterea, a spus: „Tăcerea dă forță cuvântului, iar oportunitatea crește tăcerea”.

Acest mod extenuant de comunicare pe care noi acum îl numim limbaj, a adus odată cu exuberanța sa, și trivializarea fenomenelor explicate. Astfel s-a propagat minciuna și pervertirea limbajului.

De exemplu, să prespunem că Solon a zidit în Grecia ce luase de la Egipteni. Capetele luminate care îl auzeau vorbind (la vremea aceea predica era forma de învățare), au preluat, dupa măsura posibilităților lor raționale, tot ceea ce Solon spunea. Astfel, ei au dat mai departe stoicilor greci, sub o forma diferită față de ceea ce Solon spunea.

Din generație în generație s-au păstrat unele viziuni, predici sau informații, însă multe din ele au fost pervertite din cauza subiectivității celor care le povesteau.

De exemplu, în ziua de azi, ca și în trecut, Ion îl ascultă pe Costel despre ceva ce îl interesează. Dorința lui Ion va fi să vorbească și cu alții ce a auzit. Neținând cont de experiența, direcția sau înțelegerea lui Costel. Ion, prin înțelegerea lui proprie, va modifica într-o formă subiectivă ceea ce a spus Costel. Astfel, ce va ajunge la Alexandru, va fi deja modificat de Ion.

Invățătura se cere, ea nu se dă. Astfel, cel care o cere are posiblitatea, la un moment dat, să primească ceva fără să modifice ce a primit. Cel care nu o cere, și doar i se dă, va avea, din cauza faptului că nu a cerut-o, o anumită neînțelegere și ignorantță asupra a ceea ce a auzit, astfel o va perverti.

Cei care vorbesc mult, aud puțin. Cei care tac, învață mult.

La noi în societate, vomitatul gândurilor în vorbe este direct proporțional cu neobservarea de sine.

Din grabă, vanitate sau alte interese, un om va vorbi fară direcție, doar pentru a face spectacol, a câștiga ceva sau a se face interesant.

Multe dintre vorbele pe care un om le folosește sunt inutile. Adică nu se cer a fi vorbite.

O astfel de abordare tăcută a vieții, îl va împinge pe cel care o caută spre o stare de observație, înțelegere, memorare și pricepere a tot ce face sau îl inconjoară.

Deopotrivă, cel pentru care gălăgia e prietena lui va primi, fără să vrea, dezinformarea, frica și dilema în viața sa.

„Puternic este acela care știe să tacă atunci când are dreptate” - Platon

Școala Ezoterică înseamnă supraeforturi către libertate, înțelegere și trezire.
Începe lucrul asupra sinelui prin curățarea și repararea mașinăriei umane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *