Ești cel de jos sau cel de sus?

Credință/Ascultare sau Verificare/Practică?
16 noiembrie 2017
Interesele sociale vs. Interesele spirituale
7 decembrie 2017

Ești cel de jos sau cel de sus?

În multe practici din antichitate, școlile, bisericile, catedralele, ofereau suport experimental și teoretic celor care vor să ajungă să-și depășească condiția de muritori de rând.

Astfel, oamenii aveau, trăind în comunități reduse, accesul mai ușor la experiențe de regăsire spirituală, înțelegerea omului în toate aspectele sale și dobândirea de noi funcții intelectuale, emoționale și fizice.

Ei au lăsat sub mai multe forme ceea ce acum religia sau filosofia face. Îndepărtarea de patimi și dobândirea de virtuți pentru cugetarea lui Dumnezeu în inima omului.

În Filocalia 3: „Pentru plăcere, iubim patimile, iar pentru durere, fugim de virtuți.”
Homer: „Niciodată să nu fie aruncate prețioase daruri ale Zeilor, magnifice, ce le oferă din propria bunăvoință. Nici nu om nu le poate avea doar dorindu-și-le.”
Proverb japonez: „Cazi de șapte ori, ridică-te de opt.”

Statuile chinezești au 2 fețe – una sus și una jos (la pântec).
Budiștii și hindușii au Kundalini – energia care traversează de jos, din pântec, spre sus, spre chakra superioară, făcând legătura cu Divinitatea.
Piramidele egiptenilor, mayașilor, aztecilor, sunt cu vârful în sus, simbolizând legătura și conexiunea cu Cel de sus. Tot la egipteni, zeul Ra, simbolizând Soarele, și nu Luna.
Musulmanii poarta Turbanul pentru a regăsi echilibrul pierdut, mintea risipită prin gând și uitare, și emoția care duce spre conștiința superioară.
Ortodoxilor li se prezintă renunțarea la patimi (răutăți și negativități între semeni și față de om însuși) și obținerea virtuților ca: răbdarea, compasiunea, iubirea și slujirea aproapelui.

Multe dintre simbolurile și semnele oferite nouă, arată o clară transmutație ce trebuie efectuată între dorințele pântecelor și virtuților dobândite prin dragoste și gândire.

Obișnuințele, egoul, vanitatea, importanța, seriozitatea, infidelitatea, ignoranța – sunt semne purtate de partea noastră inferioară. Acestea ne trag în jos prin repetiția lor.
Atenția, vigilența, afecțiunea, blândețea, adorarea, devoțiunea, afectivitatea, altruismul, concentrarea – sunt semne purtate de partea noastră superioară.
În fiecare moment noi decidem pe care dintre părțile noastre hrănim, iar rezultatele le vom vedea tot timpul în stările interioare, niciodată prin gândire.

 

Școala Ezoterică înseamnă supraeforturi către libertate, înțelegere și trezire.
Începe lucrul asupra sinelui prin curățarea și repararea mașinăriei umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *