Despre Școala Ezoterică

Te-ai întrebat de multe ori ce se întâmplă într-o școala ezoterică, ce este aceea, unde se gasește, și ce fac oamenii acolo ? Prioritatea noastră este ca tu să înțelegi. Înțelegerea în primul rând despre ce este omul. Omul momentan nu înțelege nici ceea ce citește, nici ceea ce scrie, nu ințelege nici măcar ce înseamna A ÎNȚELEGE. Omul preia conduita și comportamentul altora, prin filtrele personale și el crede că se înțelege.

Nicicând nu a fost mai grea Înțelegerea despre OM. În secolul unde tehnologia se îmbină cu spiritualitatea, noi căutăm cărarea către noi și cunoașterea noastră.

Demersurile au plecat din antichitate, de la vechile orașe egiptene care erau în raport cu legea cosmică pentru toate activitățile lor, trecând prin marii iscusiți greci și italieni ca Platon, Marcus Aurelius, Zenon, Aristotel, mergând pe malurile Orientului, Tibet, India, China, aducând în fața pe Confucius, Milarepa, J Krishnamurti, Ramana Maharshi, venind spre ținuturile deșertice de prin Pakistan, Irak si Iran unde școlile ezoterice și mistice ale acestor regiuni au lasat prin ordinele sufiților si dervishilor, nenumărate cărări profund spirituale.

Toate aceste demersuri au avut un singur scop. Trezirea și Iluminarea omului. Toate școlile create de cei enumerați mai sus, au avut discipoli care au dus mai departe o parte din învățături.

Scopul nostru, al Școlii Ezoterice este de a aduce în prim plan o parte din aceste învățături, și încercând printr-un efort comun, să aducem lumină în noi, căutând să întelegem cine suntem și ce înseamna viața. Școala Ezoterică înseamnă supraeforturi către libertate, înțelegere și trezire. Începe lucrul asupra sinelui prin curățarea și repararea mașinăriei umane.

Transformare

Școala Ezoterică aduce in prim plan o serie de tehnici si metode prin care orice om, prin supra-efort si învățare continuă ajunge să își depășească condiția. Omul nu își poate impune singur supra-eforturi de transformare a sinelui. Pentru asta e nevoie de un maestru, o școală, sau voința altui om. Un om nu poate renunța singur la un viciu, obicei sau ritual. Dezvățarea nu se poate realiza de unul singur. Dacă omul vrea să lucreze asupra transformarii sinelui, el trebuie să caute să înțeleagă sistemul unei școli ezoterice, care are ca scop evoluția individului spre o conștiință superioară lui. Omul in școală are nevoie să fie observat, evaluat si controlat.

Scop

Școala Ezoterică are ca scop trezirea pentru orice om. Omul doar când începe să-si aducă aminte de esența sa, incepe să se trezească. Identificarea cu aspectele efemere si manifestările din exterior, sunt principalele obstacole în calea conștientizării de sine. Un om care se identifică este incapabil să devină lucid. Pentru a fi conștient de sine, el are nevoie mai întâi să nu se identifice. Efortul în școală se face pe mai multe căi si toate îl ajută pe om să se trezească. Fiecare om din școala trebuie sa aibă propriul său țel. Dacă țelurile anumitor oameni se potrivesc cu țelurile școlii, atunci ei vor putea lucra in școala, daca nu, vor pleca.

Libertate

Libertatea omului înseamna înainte de toate : A te elibera de identificarea cu efemerul. Majoritatea oamenilor vor spune că ei au un scop si că urmează o direcție definită. Pentru un om, a-și da seama că nu are scop si că nu merge în nici o direcție exterioară, este semnul că se apropie de trezire, că intr-adevăr trezirea este posibilă pentru el. Trezirea ( conștiinta superioară ) unui om începe în momentul în care iși dă seama că nu se îndreaptă în nici o direcție si că nu știe unde să meargă. În școală pentru a începe lucrul asupra sinelui, omul are nevoie de o anumită pregătire, un anumit bagaj. Omului i-ar fi util să știe cam tot ce se poate învăta prin metodele tradiționale, despre ezoterism, despre ideea unei auto-cunoașteri, despre posibilitatea unei evoluții interioare, etc. Ar putea fi utile noțiunile ștințifice si filozofice. Cunoștințele religioase se pot dovedi si ele de folos.

Exerciții

Școala are o serie de instrumente si exerciții pentru focalizarea și concentrarea atenției, cultivarea imaginației si obținerea unei minți calme si vigilente. Deasemenea se dorește controlul gesticulației, vorbirea inutilă, dezvățarea, ne-mecanicitatea, conștientizarea si nemanifestarea emoțiilor negative, dezbinarea egoului si cel mai important : A fi Prezent.

Cercuri

Cercul interior, Ezoteric, este reprezentat de oamenii cu cea mai înaltă cale de dezvoltare. Sunt cei care se înțeleg și au coordonare perfectă.

Cercul mediu, Mezoteric, este reprezentat de oamenii cu știința teoretica. Sunt cei care știu mai mult decât fac.

Cercul mare, Exoteric, este reprezentat de oamenii cu știința filozofică. Cei din Exoteric sunt totuși foarte departe de oamenii obișnuiți, mecanici, egocentrici.

Cercul cel mai mare, este reprezentat de oamenii mecanici – cercul confuziei limbilor, ei nu se îngrijorează că nu vor fi înțeleși. Aici înțelegerea reciprocă este imposibilă.

În școlile religioase, prima exigență este ascultarea și supunerea, dar fără înțelegere. În școlile ezoterice, înainte de toate e nevoie de înțelegere. Rezultatele eforturilor din școală este întotdeauna proporțional cu înțelegerea.